100 грама ајвар содржи 99 kCal, 1,5 g протеини, 13 g јаглени хидрати и 5,3 g масти. Ајварот спаѓа во хранливи, но калорични намази, па затоа треба да се консумира умерено.
Ако имате 70 килограми, за да потрошите 100 грама ајвар што сте го изеле, треба да трчате или да возите велосипед околу 10 минути, да пливате 14 минути или да правите вежби со тежина 25 минути.
Истото количество ајвар претставува 5 отсто од препорачаниот дневен внес на калории, 2 отсто од дневниот внес на протеини, 5 отсто јаглехидрати и 8 отсто масти. Најголем дел од калориската вредност ајварот го добива од мастите и јаглехидратите.
За споредба, 100 грама гауда или едамeр имаат околу 350 kcal, 100 грама печени компири имаат 122 калории, а 100 грама свежи пиперки, домати или спанаќ имаат околу 20 калории.
Дали ајварот дебелее?
Ајварот не дебелее ако се јаде во умерени количини, без разлика дали е ајвар од мелени или печени пиперки. Црвената пиперка од која се подготвува ајварот содржи капсаицин, супстанца која го забрзува согорувањето на мастите и помага при слабеење.
Но, ајварот е полн и со масло, што ја зголемува содржината на маснотии и калориската вредност. Токму поради оваа калорична содржина, богатиот вкус и мирис, ајварот може брзо да го задоволи апетитот и да ја намали желбата за прејадување, што го прави одлична храна во борбата за одржување на килограмите.
Интересно е што црвената пиперка има помалку јаглехидрати, но и помалку влакна од зелената.
Но, имајќи ги предвид сите фактори, пред се неговата поголема калорична вредност, ајварот во никој случај не се препорачува да се јаде во големи количини секој ден. Однесувајте се кон него како добар додаток на оброк или како салата и земајте го повремено, во количина од, да речеме, 50 грама.
Дали ајварот е здрав?
Можеме да кажеме дека ајварот припаѓа на високо нутритивните намази и дека има бројни придобивки за нашето здравје, доколку, како што веќе рековме, се консумира умерено и ако се работи за домашен ајвар кој се подготвува без адитиви и конзерванси.
Ајварот е 100% вегански производ кој не содржи глутен, што го прави одличен избор за луѓе со нетолеранција или алергии на овој протеин.
Богат со антиоксиданси
Бавниот процес на готвење на ниска температура успешно зачувува бројни хранливи материи од црвената пиперка, која е одличен извор на микронутриенти како витамин Ц, витамин А, витамин Б6 и железо.
Витаминот Ц е познат антиоксиданс кој го зајакнува имунитетот, помага во обновувањето на клетките и придонесува за производство на колаген, кој е важен за здравјето на коските, кожата и косата.
Покрај тоа, црвената пиперка во ајварот содржи антиоксиданси како ликопен, бета-каротен, лутеин и зеаксантин кои ги штитат клетките од оксидативен стрес.
Едно истражување покажа дека различните видови пиперки имаат биоактивни и антиоксидантни својства.
Модар патлиџан, кој може да се користи и за ајвар, е богат со витамин Б12 и фолна киселина.
Сончогледовото масло во ајварот содржи витамин Е, додека маслиновото масло кое можете да го користите како замена има уште подобар хранлив профил. Добрата вест е што маслата што се користат при подготовката на ајварот се полинезаситени масти, кои позитивно влијаат на срцето и крвните садови.
Богата со растителни влакна
Со оглед на тоа што се подготвува од зеленчук, ајварот претставува добра дневна доза на внесени влакна, кои се важни за здравјето на цревата и на целиот организам. Познато е дека влакната влијаат на регулирањето на нивото на шеќер и холестерол во крвта.
За крај потсетуваме дека потеклото на зборот ајвар потекнува од турскиот збор haviar што значи кавијар. Ова јадење на нашите простори влезе во масовната исхрана по Втората светска војна, а имињата „домашен лесковачки ајвар“ и „македонски ајвар“ се заштитени како брендови од Светската организација за интелектуална сопственост.