Кафето е глобално популарен пијалок познат по содржината на кофеин, кој често се користи за зголемување на енергијата.
Сепак, премногу кофеин може да донесе и негативни последици, вклучувајќи несоница, дигестивни проблеми, анксиозност и возбуда, според Клиниката Мајо.
Додека индивидуалните потреби варираат, општите упатства сугерираат дека до 400 mg на ден е безбедно за повеќето возрасни, што е околу 3-4 шолји кафе.
Предности и недостатоци на кафето
Неколку фактори влијаат на потрошувачката на кафе, како што е генетската чувствителност на кофеин, друг извор на кофеин во вашата исхрана, како и лекови кои можат да комуницираат со кофеинот и постоечките медицински состојби. Луѓето со анксиозност, мигрена или кардиоваскуларни проблеми и оние кои се бремени или дојат можеби ќе треба да го ограничат нивниот внес.
Кафето има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи зголемена долговечност, намален ризик од дијабетес тип 2 преку подобра функција на црниот дроб и инсулин, и невропротективни ефекти кои може да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и депресија.
Сепак, кафето треба да ги надополнува, а не да ги замени медицинските третмани.
Прекумерното консумирање кафе може да доведе до краткорочни проблеми како што се лош сон, мигрена, хипертензија и дехидрација.
Како да се консумира кафе?
Се препорачува постепено намалување на внесот на кофеин. Исто така, важно е да се земе предвид квалитетот на кафето што го консумирате. Се претпочита органско, свежо сварено кафе бидејќи содржи помалку хемикалии и конзерванси.
Внимавајте што додавате во кафето. Шеќерот, сирупите со вкус и шлагот исто така додаваат калории и нездрави масти кои можат да ги негираат здравствените придобивки на кафето.