Сега е сезона на сливи, прекрасно овошје кое е карактеристично за нашите предели. Од него може да се направат џемови, слатки и колачи, а посилната половина е сепак најинтересната ракија.
Сепак, најдобро е да јадете слива во оригинална форма, сама или во салата. Нутриционистката Милка Раичевиќ пренесува колку е здраво да се јаде сливи и колку парчиња можеме да јадеме дневно.
– Сите тие помали овошја може да се измерат со чаши, а тоа со 200 милилитри. Значи, јадете онолку парчиња колку што ќе собере во шолјата, или најмногу пет до шест парчиња. Сливите се многу слатки, па дијабетичарите и луѓето кои имаат проблеми со различно ниво на шеќер треба да внимаваат и да ја намалат количината што ја јадат. Колку е зрела сливата, толку е послатка, па затоа треба да внимавате на количината – изјави таа.