Често се случува кога еднаш ќе почнеме да јадеме цреши, тешко е да престанеме. Црешите содржат диетални влакна, целулоза, пектин, органски киселини (како што се јаболкова, лимонска и винска) и одредени протеини и јаглехидрати.
Сепак, експертите советуваат умереност бидејќи прекумерното консумирање може да има лаксативно дејство и да предизвика варење. Но, прашањето е колку цреши се премногу?
Придобивките од црешите
Нивната црвена боја доаѓа од антоцијани и други фенолни супстанции со антиоксидантни својства. Покрај тоа, антоцијаните имаат аналгетски и антиинфламаторни ефекти, што ги прави корисни за ублажување на симптомите на артритис.
Антоцијаните и проантоцијанидите во црешите, исто така, помагаат во ублажување на симптомите на астма и алергија, го стимулираат производството на колаген и го намалуваат воспалението и мускулните грчеви. Ова е особено корисно за спортистите кои може да доживеат ублажување на болката по интензивни активности како што е трчањето.
Цреши за дијабетичари
Црешите содржат левулоза, шеќер со низок гликемиски индекс кој полека се апсорбира од телото, што ги прави погодни за дијабетичари. Освен што се јадат свежи, црешите се одлични и за правење сокови, сладолед, овошни салати и освежителни колачи.
Препорачана дневна доза
Треба да се биде умерен. Претерувањето со црешите може да предизвика лаксативно дејство и нарушувања во исхраната, а доколку ги јадете цели, може да бидат отровни. Затоа се препорачува да се консумираат и до 150 грама цреши дневно, што е околу 20 цреши.