Компирите се речиси секој ден на нашата трпеза. Ги јадеме во различни форми, а за повеќето јадења треба да се готват – за супи, салати, прилози, пире. Ви откриваме трик со кој готвачите побрзо готват компири и се повкусни.
Чувајте го во ладна вода
На компирот му треба долго време за да се готви, но искусните готвачи открија што треба да направите за побрзо да го зготвите овој зеленчук. Многу е едноставно. Пред да ги ставите во тенџерето, излупете ги компирите и ставете ги во сад или мијалник. Нека тече ладната вода. Компирот може да стои во сад со ледена вода, но подобро е да е под млаз вода. Така треба да стои 2-3 минути. После тоа, гответе го. Многу побрзо ќе биде готов, а и повкусен, затоа што нема да биде мек.
Додадете оцет
За повкусно јадење со компир, готвачите користат уште еден трик – додаваат оцет. По 15 минути варење на компирот, додадете сол и малку оцет во водата. Оцетот му помага на компирот да формира тенка кора однадвор што му овозможува да ја задржи формата, односно да не се распадне. Можете да користите било кој оцет, без разлика дали е алкохол или јаболков, иако јаболковиот може да му даде поинаков мирис на садот, па затоа е подобро да додадете алкохолен оцет. Не претерувајте со оцет за да не биде кисел садот. Доволно е да се стави една кафена лажичка на 5 компири.