Одредени намирници и пијалоци во кои уживаат многу луѓе за време на празниците можат значително да го подобрат квалитетот на сонот.
Божиќната вечера може да биде многу здрава ако вклучува мисирка. Ова месо е богато со аминокиселина триптофан, која поттикнува релаксација и поспаност.
„Триптофанот го стимулира производството на мелатонин и серотонин, што може да ја олесни релаксацијата и подготовката за спиење“, објаснува д-р Тим Мерсер.
Покрај мисирка, д-р Мерсер за Mirror вели дека топлото чоколадо може да има корисен ефект врз спиењето, под еден услов.
„Топлото чоколадо може да го подобри сонот ако го правите со помалку шеќер или без кофеин“, вели др. Мерсер.
Тој понатаму објаснува дека млекото кое природно содржи триптофан треба да се користи како основа, а топлото млеко делува смирувачки.
За да се избегнат несаканите ефекти, докторот предлага да се подготви напиток со чисто какао кој содржи минимални количини, за разлика од темното чоколадо.
„Засладете го пијалокот со умерена или мала количина шеќер, бидејќи премногу шеќер може да предизвика ненадеен скок на шеќерот во крвта, што може да го наруши сонот подоцна“, објаснува д-р Мерсер.
Исто така, јаткастите плодови можат да играат важна улога во опуштањето пред спиење. Бадемите се природен извор на мелатонин и магнезиум, а познато е дека магнезиумот го подобрува квалитетот на сонот, особено кај луѓето кои се борат со несоница.
„Граст бадеми пред спиење може да бидат совршена вечерна ужина за подобар сон“, вели др. Тим Мерсер.
Оревите содржат триптофан, кој телото го претвора во мелатонин и помага во регулирањето на циклусот на спиење. Покрај тоа, оревите се богати со омега-3 масни киселини, кои го поддржуваат здравјето на мозокот и придонесуваат за подобар сон.
Исто така, овошјето како цреши и боровинки имаат позитивно влијание на сонот. Црешите се природен извор на мелатонин, кој го регулира сонот. Конзумирањето свежи цреши или сок од цреша може да ви помогне полесно да заспиете.