Која боја на банани е најдобра за слабеење, дигестија и ублажување на киселините?

popara12 август, 20241min00
1704868553-anastasia-eremina-VI2rIoZUrks-unsplash-750x563

Многу луѓе јадат само жолти банани, но изборот на банани со друга боја може да отклучи различни здравствени придобивки.

Многумина не знаат дека различните бои на бананите носат различни придобивки за вашето тело.

Британскиот хирург Каран Раџан објасни дека јадењето жолти банани има различни здравствени придобивки од изборот на позелени.

Во зависност од тоа која боја ќе ја изберете, може да откриете дека го подобрува варењето и помага во олеснување на киселини, пишува „Експрес“.

„Колку е недоволно зрела или позелена бананата, толку е поголема нејзината пропорција на отпорен скроб“, тврди докторот. Тој вели дека отпорниот скроб е форма на јаглени хидрати кои делуваат како влакна. „Тоа е пребиотик што вашите цревни бактерии живеат за да го консумираат“, додаде тој.

Ова влакно во зелените банани може да ви помогне да се чувствувате сити подолго време и да јадете помалку.

Во незрелите банани, до 90 проценти од содржината на јаглени хидрати е скроб. Д-р. Рајан вели дека колку е позелена вашата банана, толку е помал нејзиниот гликемиски индекс.

Ова значи дека му е потребно подолго време на вашето тело да ја разложи на гликоза, овозможувајќи побавно, постепено ослободување.

Сепак, позелените банани можеби не се за секого. Истражувањата покажаа дека незрелите банани можат да помогнат во балансирање на нивото на желудочната киселина, а тие содржат растително соединение наречено леукоцианидин, кое се чини дека ја зголемува дебелината на слузницата на желудникот.

Ова сугерира дека недоволно зрелите банани би можеле да бидат корисен додаток во исхраната за оние кои страдаат од горушица.

Класична жолта банана која е целосно зрела е сосема спротивна и обично е мека и лесно се вари.

д-р. Раџан рече дека ова е затоа што процесот на зреење предизвикува повеќе од содржината на скроб да се претвори во едноставни јаглехидрати.

Ако жолтата банана има кафени дамки, тоа може да укажува на повисоки нивоа на антиоксиданси. „Тоа е затоа што има прогресивно разградување на пигментот на хлорофилот. Обично, бананите со дамки се многу послатки за јадење.“

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma