Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат. Совршено оди со многу јадења, но често слушаме колку е нездрав. И додека постојат неколку видови леб, еве како да го изберете најздравиот.
„Јаглехидратите се главен извор на енергија за организмот. Гликозата ги напојува сите клетки во телото и е омиленото гориво на мозокот, па кога не јадеме јаглехидрати, телото мора да користи други извори на енергија. Јаглехидратите често се одличен извор на витамини, минерали и растителни влакна, кои се важни за здравјето на дигестивниот систем“, вели Меган Хилберт, регистрирана диететичарка.
Што да барате во најздравиот леб?
Етикетата за исхрана ќе понуди одговори за тоа дали тој леб е погоден за вашите здравствени цели. Некои работи што треба да ги земете предвид ако барате поздрав леб:
Помалку е повеќе, вели Хилберт. „Обидете се да најдете леб без многу полнила или конзерванси. Најдобриот леб се прави од квасец, брашно и вода“.
Влакна: Два до три грама влакна се идеални.
Пченично брашно: Хилберт препорачува да изберете леб со интегрално пченично брашно за да обезбедите доволно влакна и витамини.
Кој леб е најздрав?
Конвенционалната мудрост е дека целосната пченица е несомнено здрава.
„Моја препорака е традиционално направено кисело тесто од пченично или ржано брашно. Овие лебови не користат комерцијален квасец“, вели Хилберт.
Традиционално направен леб од цело зрно кој содржи пченица, цела ‘рж или спелта, исто така препорачува Келси Коста, нутриционист. Таа истакнува дека има „пониска вредност на гликемискиот индекс поради присуството на повеќе протеини и влакна и поголема пропорција на отпорен скроб“.
Лебот со понизок гликемиски индекс е сè попристапен за луѓето. „Овие леб поддржуваат подобра контрола на шеќерот во крвта, варење и ситост и можат да понудат придобивки во спречувањето на хронични болести како што се дијабетес тип 2, дебелина и кардиоваскуларни болести“, вели Коста, а пренесува Yahoo.