Придобивките од солта не треба да се дискутираат, познато е дека солта:
– учествува во регулација на крвниот притисок;
-помага во варењето на храната
– придонесува за отстранување на слуз од белите дробови;
– учествува во интрацелуларни хемиски процеси;
– помага во регулирање на нивото на гликоза во крвта;
– го инхибира производството на хистамин – супстанца преку која се манифестираат алергии;
Денес солта ја има на секоја трпеза, единствено прашање е каква сол и како е корисна за нашиот организам. Два вида сол доминираат на полиците: натриум хлорид и морска сол. Овие два вида сол се разликуваат во многу аспекти.
Кујнска сол – натриум хлорид се екстрахира во рудници. Оваа сол содржи 0,5% нечистотии кои не можат да се растворат во телото и можат да бидат многу штетни за организмот.
Значи, доколку се грижите за вашето здравје и за здравјето на вашите најблиски, подобро е да изберете сол која не содржи штетни адитиви и е апсолутно природна. Морската сол природно се кристализира кога е изложена на сонце и ветер. Морската сол има богат минерален состав. На пример, содржи јод, бром, калциум, магнезиум, цинк, железо, манган, силициум итн. Сите овие елементи се неопходни за нашето тело и за нормално функционирање.
Оваа сол има пријатен мирис и вкус побогат и помек од обичната сол. Постојат различни видови на морска сол, во зависност од областа каде што се собираат и им дозволуваат на готвачите да користат различни вкусови на сол при готвењето, со што се истакнува вкусот на таа храна.
Научните истражувања покажаа дека разликата помеѓу обичната и морската сол е многу значајна.
Ако ставите морска риба во вода со растворена кујнска сол, таа многу брзо ќе се задуши, додека во вода со морска сол рибата ќе живее подолго. Морската сол е многу корисна за луѓето кои треба да го зајакнат имунолошкиот систем, да го нормализираат крвниот притисок. Морската сол ја организира и работата на дигестивниот тракт и тироидната жлезда.
Но, не заборавајте дека сè е добро во умерени количини. Без оглед на тоа која сол ја користите во вашето домаќинство, важно е да се јаде умерено, не повеќе од 6 грама дневно.