Познато е дека тестенините им даваат енергија на активните поединци да издржат каков било напор, но дали се навистина подобри од оризот?
Јаглехидратите како оризот и тестенините се важни извори на хранливи материи без разлика дали содржат цели зрна, вели нутриционистот Натали Ризо.
Без разлика на видот на тестенините, познато е дека им помага на спортистите во издржливоста токму поради јаглехидратите кои ги содржи. Една порција тестенини содржи околу 220 калории и 43 грама јаглехидрати, а оние направени од цели зрна имаат повеќе влакна и полесно се вари од тестенините што не се.
Но, секоја паста што ја јадете сепак содржи околу осум грама протеини по порција.
Тестенините се технички попреработен производ од оризот, кој е цело зрно.
Тие може да бидат здрави
Кога зборуваме за преработена храна, мислиме на засладени пијалоци и храна полна со шеќер кои негативно влијаат на здравјето и можат да предизвикаат дијабетес, кардиоваскуларни болести и дебелина, покажуваат резултатите од студијата од 2020 година објавена во списанието Nutrients.
Но, преработените тестенини не се разликуваат од лебот и можат да бидат здрави. Во лебот се додаваат шеќери и разни адитиви. Тестенините се само пченица и вода, а содржат и витамин Б, вели Ризо.
Тестенините може да бидат малку полесни за подготовка од оризот, освен ако не го користите тој инстант ориз. Во последните години, производителите почнаа да прават тестенини од други состојки, како што се леќата, наутот и грашокот. Таквите тестенини содржат повеќе хранливи материи, протеини и влакна, но помалку јаглехидрати.
Хранливи вредности на оризот
Од непознати причини за Риза, луѓето почесто посегнуваат по оризот бидејќи сакаат малку поздрав оброк, а таа вели дека не знае од каде потекнува тврдењето дека оризот е поздрав од тестенините.
„Оризот често се користи во различни кујни и се смета за поздрав“, вели тој. Една мала порција ориз содржи околу 250 калории и околу 53 гр јаглени хидрати и тука е видлива разликата.
Во споредба со тестенините, оризот – цел или бел – содржи помалку протеини и влакна. Протеинот има два грама, тестенините имаат осум. Содржи еден грам влакна, додека тестенините имаат два и пол.
Оризот содржи витамини и минерали кои тестенините не ги содржат, вклучително и фолна киселина, железо, цинк, но тоа се мали количини. За оние кои избегнуваат глутен во исхраната, оризот е добар избор.