Нутриционистката Марија Сирош вели дека козјото млеко има и антивоспалителни својства. Затоа се препорачува консумирање доколку имате хронични воспалителни болести како артритис, астма или алергии.
Козјото млеко се разликува од кравјото по неколку важни карактеристики, како по составот, така и по здравствените ефекти.
Прво, козјото млеко полесно се вари од кравјото. Исто така, содржи повеќе масни киселини со среден ланец (како што се капроичната и каприлната киселина) кои побрзо се апсорбираат и се користат како енергија, пишува Индекс.
Козјото млеко содржи мала количина на казеин од типот алфа-S1, кој е одговорен за предизвикување алергиски реакции кај некои луѓе. Поради оваа причина, козјото млеко често е поподносливо за луѓето кои се чувствителни на кравјо млеко.
Иако и двата вида млеко содржат лактоза, козјото млеко малку полесно се вари поради малку пониското ниво на лактоза, што го прави подобар избор за луѓе со блага нетолеранција на лактоза.
Козјото млеко содржи повеќе калциум, фосфор и калиум од кравјото млеко. Исто така, има повисоко ниво на витамин А, што придонесува за подобра апсорпција на хранливите материи и за здравјето на кожата. Сепак, кравјото млеко има повеќе витамин Б12 и фолна киселина, што е важно за луѓето на кои им се потребни овие микронутриенти.
Сепак, козјото млеко има посилен, карактеристичен вкус што на некои можеби нема да им се допадне. И покрај тоа, нутриционистот вели дека заклучокот е јасен: „Ако имате избор каков вид млеко да консумирате, тогаш можете да му дадете предност на козјото млеко“.