Во овој период едно од омилените и најчестите овошја што ги јадеме се мандарини. Освен што го зајакнуваат имунитетот, тие се многу вкусни и освежителни, но што да се прави кога се кисели?
Мандарините ќе ви обезбедат витамини и ќе ви помогнат да се заштитите од настинки во текот на зимата. Меѓутоа, кога купувате мандарини, не можеме да кажеме кои се слатки, а кои кисели, па случајно ги купувате вторите и не можете да ги јадете. За среќа, постои начин да ги направите слатки.
Тие треба да бидат оставени на висока температура, односно на крајот од прозорецот, каде што доаѓа сонцето. Нека стојат 2-3 дена и ќе станат слатки.
Ако немате трпение да чекате, тоа ќе се случи побрзо ако истурите топла вода, околу 40 степени, во сад и ги ставите мандарините, па ги оставите да отстојат 15 минути. Веднаш потопете ги во ладна вода и ќе бидат слатки како мед.