Куркумата и јогуртот се преполни со есенцијални хранливи материи кои можат да имаат корист за вашето здравје на многу начини.
Куркумата содржи куркумин, моќен антиоксиданс кој може да помогне да се намали воспалението во телото. Се покажа дека има потенцијални придобивки за состојби како што се артритис, срцеви заболувања, па дури и рак.
Од друга страна, јогуртот е одличен извор на пробиотици, корисни бактерии кои можат да помогнат во подобрување на варењето и зајакнување на имунолошкиот систем. Исто така, содржи високи нивоа на калциум, кој е неопходен за силни коски и заби, и протеини, кои се потребни за изградба и поправка на ткивата во телото.Комбинацијата од куркума и јогурт може да обезбеди моќен нутритивен ефект, како и вкусна комбинација на вкусови. Оваа комбинација е популарна во многу кујни ширум светот, особено во индиските и блискоисточните јадења на кои им дава посебна длабочина на вкус.
Сепак, важно е да се напомене дека куркумата има силен вкус и може да ги обои површините, па затоа е најдобро да ја користите умерено и да бидете внимателни кога ракувате со неа.
Исто така, ако земате куркума како додаток во исхраната, важно е да разговарате со вашиот лекар пред да ја додадете во вашата исхрана во оваа комбинација.
Совети за мешање куркума со јогурт
Кога мешате куркума со јогурт, следете неколку совети за да обезбедите најдобар вкус и хранливи придобивки.
1.Започнете со мала количина, како четвртина лажичка и додајте повеќе по потреба бидејќи вкусот е многу силен.
2.Добро измешајте. Куркумата може да биде тешко да се меша рамномерно, па затоа е важно добро да се измеша со јогуртот пред да додадете други состојки.
3.Користете висококвалитетна куркума. Квалитетот на куркумата може значително да влијае на вкусот и хранливата вредност на вашето јадење. Побарајте квалитетна органски куркума во прав или свеж корен од куркума.
4.Експериментирајте со различни комбинации на вкусови. Куркумата добро функционира со различни вкусови, како што се ѓумбир, лук и лимон. Обидете се да додадете други состојки во мешавината на јогурт и куркума за да создадете уникатен вкус.
5.Бидете внимателни со дамките. Куркумата може да ги извалка површините, затоа бидете внимателни кога ракувате. Користете површина што не валка за да ги измешате состојките и задолжително измијте ги сите садови или површини кои доаѓаат во контакт со куркумата веднаш по употребата.