Доктор тврди дека една храна го намалува холестеролот и ризикот од рак: Еве за што се работи

popara25 ноември, 20241min00
Боровинки

Ова овошје ги регулира бактериите во цревата и го ублажува воспалението.

Боровинките не се само вкусно овошје, туку вистинска суперхрана која може да донесе голем број здравствени придобивки. Според др.Нил Полвин, експерт за регенеративна медицина со повеќе од 20 години искуство, јадењето шолја боровинки дневно може да ви помогне да живеете подолго и да го намалите ризикот од развој на заеднички болести. Самиот доктор секој ден јаде боровинки за да спречи рак на дебелото црево и да го намали нивото на лошиот холестерол, пренесува Express.

„Боровинките се една од намирниците што ги јадам секој ден за да промовирам долговечност. Тие се вкусни, нискокалорични и богати со витамини и антиоксиданси кои го штитат вашето тело како оклоп од инфекции“, напиша тој во својата статија за CNBC.

Здравствени придобивки од боровинки

Д-р. Полвин препорачува различни начини на консумирање боровинки – со јогурт, во смути или како независна ужина. Според него, боровинките имаат пребиотик ефект кој ги регулира бактериите во цревата, го ублажува воспалението и може да спречи рак на дебелото црево. Покрај тоа, тие се богати со растворливи влакна кои помагаат во намалување на нивото на лошиот холестерол и ризикот од срцеви заболувања.Боровинките се и одличен извор на антиоксиданси, особено антоцијани – соединението што им ја дава нивната карактеристична сина боја. Антиоксидансите не само што ги штитат здравите клетки од оштетување, туку учествуваат и во процесот на поправка на ДНК. Ова придонесува за здравјето на клетките, но и за стимулирање на функциите на мозокот, срцето и очите.

Нутрициони вредности

Една чаша боровинки содржи:

16% од препорачаната дневна доза на витамин Ц
24% од препорачаната дневна доза на витамин К – важен за здравјето на коските и згрутчувањето на крвта
За оние кои редовно вежбаат, боровинките можат да го намалат оштетувањето на мускулите и болката после тренинг. Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека влакната, витамините, минералите и антиоксидансите во боровинките можат да го намалат воспалението и дополнителните ризици за дијабетес тип 2 и кардиоваскуларни болести.

Една студија во која учествуваа повеќе од 16.000 луѓе покажа дека боровинките и јагодите се поврзани со одложување на менталното стареење до две и пол години. Овие наоди ја нагласуваат важноста од вклучување на боровинки во вашата секојдневна исхрана.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag