Нов ден, нов тренд на социјалните мрежи. TikTok е преплавен со видеа на луѓе кои пијат маслиново масло за да го спречат мамурлакот. Овој „тренд“ се здоби со популарност меѓу генерација 3 во последните неколку месеци и се заснова на „псевдонауката“, а еве што велат експертите.
Музичкиот продуцент Бени Бланко, момче на поп-ѕвездата Селена Гомез, ја популаризираше оваа практика кога се појави на „The Tonight Show Starring Jimmy Fallon“ во април. Пред да седне да се напие црвено вино со вечера со стек во дел од шоуто, Бланко откри зошто маслиновото масло е прво на менито за 36-годишникот, пренесува ladbible.com. „Мојот пријател Нино ме научи на ова“, рече тој. „Пред да пиете, земете една чаша од ова и нема да имате мамурлак. Невозможно.’ Прашувајќи ја толпата дали некогаш слушнале за ова, Џими и толпата не изгледаа премногу убедени.
„Медитеранскиот мит“ е дека маслиновото масло го обвива вашиот желудник и ја забавува брзината со која го апсорбирате алкохолот. Поради ова, класичните симптоми на мамурлакот се намалуваат бидејќи мрсната храна го забавува процесот на празнење на желудникот и на тој начин предизвикува доцнење во апсорпцијата на алкохолот. Но, дали навистина функционира? Џастин Стебинг, професор по биомедицински науки на Универзитетот Англиа Раскин, го изрази своето мислење во една статија за The Conversation.
„И покрај неговата привлечност, ова тврдење нема научна основа и треба да се гледа со многу скептицизам“, пишува професорот Стебинг. Но, тој потврди дека логиката зад тоа има смисла; Единственото прашање е дали навистина има некаков ефект врз вашиот физиолошки одговор на мамурлакот. „Теоријата зад трикот со маслиново масло е дека неговата висока содржина на маснотии создава обвивка на слузницата на желудникот, забавувајќи ја брзината со која алкохолот се апсорбира во крвотокот. Оваа побавна апсорпција треба да го намали интензитетот на мамурлакот. Иако е точно дека мрсната храна може да ја одложи апсорпцијата на алкохол до одреден степен, ефективноста на оваа тактика е под знак прашалник.’
Апсорпцијата на алкохол првенствено се јавува во тенкото црево. Ова значи дека дури и ако маслиновото масло ја забави почетната апсорпција во желудникот, поголемиот дел од алкохолот сепак ќе се апсорбира подоцна во процесот на варење.’ Всушност, можете само да го одложите мамурлакот и да го продолжите.
Од друга страна, д-р Миро Фигура – анестезиолог од ЛА – веднаш не го отфрли трендот, велејќи дека маслиновото масло „содржи многу антиоксиданси и антиинфламаторни супстанции“. Клиниката Кливленд, непрофитен академски медицински центар во САД, исто така препорачува секојдневно консумирање маслиново масло. Тој вели дека е докажано дека го намалува воспалението, го намалува ризикот од срцеви заболувања и штити од рак.
Сепак, проф. Стебинг објаснува дека навистина нема многу што можете да направите за да избегнете мамурлак; барем не на краток рок. Тоа е затоа што метаболичката стапка на вашето тело – природната брзина со која го разградува алкохолот – е она што ќе предизвика големи симптоми на мамурлак. Зборуваме за гадење или повраќање, дехидрација и пулсирачка главоболка. Ниту една количина на маслиново масло не може да го спречи тоа, вели тој. Подобри начини да се избегне мамурлакот е да пиете многу вода пред, за време и после консумирање алкохолни пијалоци. Наместо да земате маслиново масло, обилен хранлив оброк е многу подобра алтернатива.
„Храната богата со протеини, масти и сложени јаглехидрати може да обезбеди побалансиран пристап за ублажување на ефектите од алкохолот“, вели проф. Стебинг. Се разбира, да не пиете премногу на прво место е уште еден начин да избегнете мамурлак. А ако испиете неколку пијачки, изедете што повеќе овошје и зеленчук следниот ден бидејќи ќе се чувствувате многу подобро.