Потребно е:
250 гр брашно
150 гр шеќер
250 мл кисела вода
120 мл масло
6 лажици џем од кајсии
3 лажици какао
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка цимет
сецкани бадеми
За глазура:
150 гр чоколадо за готвење
2 лажици масло
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Во сад измешајте брашно, какао, сода бикарбона и цимет. Посебно соединете ја киселата вода, маслото, шеќерот и три лажици џем, па додадете ги сувите состојки. Соединете со миксер, па истурете во плех обложен со хартија за печење. Се пече околу половина час, во рерна загреана на 200 степени. Преостанатиот џем намачкајте го на врелиот колач. Чоколадото со маслото растопете го на пареа. Оладениот колач прелијте го со мрзнењето. Посипете со сечкани бадеми. Уживајте!