Повеќето луѓе го складираат лебот на погрешен начин, поради што брзо се стврднува. Добрата вест е што со помош на едноставен трик можете да го одржувате свеж.
Лебот не треба да го ставате во фрижидер, туку завиткајте го во восочна или мрсна хартија. Благодарение на неа, можете да ја продолжите свежината на лебот до една недела.
Ако го завиткате лебот во тврда обвивка, ќе се формира мувла. Со јадењето мувлосан леб ги зголемувате шансите за ослабен имунитет, а може да настанат сериозни проблеми како што се оштетување на црниот дроб и бубрезите.
Ова не е случај со восочната хартија. Со нејзина помош лебот ќе може да остане мек и воздушен.
Корисно е и тоа што може повторно да се употребува и е подобра алтернатива на кесите и пластичните и алуминиумските фолии за храна. Во неа можете да завиткате и кромид, сирење и овошје.