Леќата е најмоќната мешунка поради нејзиниот богат извор на калиум, железо, цинк, магнезиум, фосфор, калциум, растителни протеини и многу други состојки.
Тоа е одлична храна за сите поддржувачи на здрав начин на живот. Посебно се препорачува за бремени жени, доилки, деца во развој, дијабетичари. Ако доите, а бебето е помало од 3 месеци, следете по оброците 24 часа. Ако бебето има грчеви, одложете ја оваа храна за неколку месеци.
Најмоќната мешунка
Во споредба со другите мешунки, леќата има најголем процент на нерастворливи влакна. Специјалноста на скробот од леќа се огледа во неговата способност полека да се вари, па леќата е добра храна за дијабетичарите. Споредувајќи ја леќата со други мешунки, како грашок, наут, грав… составот на леќата е далеку побогат со полифеноли.
Меѓу другото, полифенолните соединенија во леќата играат голема улога во одржувањето на нивото на шеќер во крвта. Сè поголем број истражувања покажуваат дека потрошувачката на полифеноли може да игра витална улога за здравјето преку регулирање на метаболизмот, тежината, хроничните болести и клеточната пролиферација.
Флавоноидните соединенија во составот на леќата се познати по нивното силно антиоксидативно дејство.
Колку долго да ја готвите леќата?
Без разлика дали леќата е црвена, жолта, бела, црна, зелена, розова или кафена, таа се подготвува брзо и лесно (на портокаловата леќа и се потребни 25 минути за да се сварат, а на зелената 45 минути).
Леќата не треба да се преварува, треба да биде мека, непроменета во форма, а капакот да не се одвојува. Во сорти со веќе отстранета лушпа (жолта, црвена, бела), леќата станува кашеста за време на готвењето. Имајте на ум дека обвивката содржи многу вредни состојки.