Дали ги миете зеленчукот и овошјето пред јадење или термичка обработка? Тој смета дека на овој начин првенствено се отстрануваат нечистотиите и пестицидите. Која е вистината? Дали ќе ги измиеме пестицидите од овошјето и зеленчукот миејќи ги под вода или тоа воопшто нема поента?
Миењето зеленчук може да помогне да се намали количината на пестициди на нив, но нема целосно да ги отстрани сите пестициди. Пестицидите можат да бидат на површината на зеленчукот или да се апсорбираат во нивните внатрешни структури, во зависност од видот на пестицидот и начинот на примена.
Сепак, сигурно нема да згрешите со миењето, бидејќи на овој начин ќе ги измиете и остатоците од земја или нечистотија кои можеби завршиле на зеленчукот и овошјето при транспортот, па затоа добро исплакнете ги под млаз вода.
Користете кујнска четка (не онаа што ја користите за миење садови и која доаѓа во допир со детергентот) или тријте малку со прстите за да ги отстраните видливите остатоци од се што не сакате да заврши во вашата уста кога јадете.
Она што исто така помага е да се излупи кожата, освен ако не сте сигурни дека зеленчукот и овошјето не се третирани со ништо, бидејќи пестицидите често се концентрираат на површината.