Сечењето кромид може да биде прилично непријатно искуство бидејќи предизвикува печење и насолзени очи, но тоа можете да го спречите со користење на сок од лимон.
Кромидот е ароматичен и незаменлив дел од многу јадења, но неговата подготовка обично не е многу пријатна бидејќи предизвикува солзи при сечењето. И додека сите тврдат дека го имаат најдобриот трик за намалување на солзите при сечењето кромид, готвачите користат еден специфичен кујнски главен производ.
Трикот што го сподели турската готвачка Мелиз Берг, позната како Мелиз Кукс на социјалните мрежи, а препорачана од други професионални готвачи, е користење на лимон.
Како што може да се види на видеото за правење еден од нејзините рецепти за супа, Мелиз пресекува лимон на половина пред да сече кромид и ја мачка даската за сечење со неговиот сок.
@melizcooks The most simple recipe; delicious, store-cupboard friendly, easy on the pocket, vegan AND gluten free. What a winner. My Baba’s Domatesli Pirinç Çorbası (Dad’s Tomato & Rice Soup). Full recipe on page 110 of #MelizsKitchen and on the @jamieoliver website as part of the Jamie Oliver Cookbook Club for the month of March – just google “Dad’s Tomato & Rice Soup” and it’ll be the first recipe that comes up! 🍅🍚🧅🌿🍋🙌🏼 #melizcooks #tomatosoup #ricesoup #pirinççorbası #tomatoes #tomato #rice #storecupboardsoup #storecupboardrecipe #storecupboardcooking #recipe #dinnerideas #recipeoftheday #simplerecipe #easycooking #simplecooking #familyfood #familyrecipe #simpleingredients #reels #recipereels #f52grams #veganrecipe #plantbasedrecipe #glutenfree #midweekmeals
Ензимот кој предизвикува амино киселините во кромидот да предизвикаат чувство на печење работи добро на одреден опсег на pH. Киселина како лимон или оцет ќе го забави ензимот што доведува до солзи.
Забавувањето на ензимот кој предизвикува солзи на кромидот има уште една предност: ја задржува недопрена аминокиселината која му дава на кромидот способност да го подобри вкусот во рецептот.