Сите знаеме дека јадењето чоколадо придонесува за создавање на хормони на среќа во човечкото тело. Но, веројатно не сте знаеле дека еден зачин кој сите го имаме во кујната помага и во создавањето на хормоните на среќата, особено кога се меша со кафе.
Комбинацијата на кафе и бибер го стимулира производството на серотонин, а покрај тоа, биберинот (активната состојка во пиперката) го забрзува метаболизмот и ја поддржува детоксикацијата. Затоа се препорачува да се обидете да додадете малку мелен бибер во вашата шолја кафе. Вкусот ќе биде подолг и нов, а на целото тело ќе му помогнете да го произведе хормонот на среќата и да го забрза метаболизмот.
Традицијата за додавање бибер во кафето настанала пред многу векови, кога арапските трговци имале идеја да ги печат зрната кафе со бибер за подолго да ја задржат аромата на кафето.
Еве како да направите кафе со бибер:
Состојки:
Четири лажички мелено кафе, половина лажичка мелен бибер, прстофат цимет и морско оревче по вкус.
Подготовка:
Измешајте ги сите состојки, истурете 1,5 до 2 dl вода и варете додека не се појави пена.