Суштинската хранлива материја, омега-3 масните киселини се клучни за здравјето на срцето, функцијата на мозокот и општата благосостојба.
Иако рибата често се препорачува како главен извор на омега-3 масни киселини, растителната храна исто така може да им обезбеди на вегетаријанците потребните количини.
Можете да ги вклучите следните шест вегетаријански извори на омега-3 масни киселини во вашата исхрана.
1) Ленено семе
Омега-3 масните киселини, особено алфа-линоленската киселина (АЛА), се во изобилство во лененото семе. За дополнителен нутритивен поттик, мелените ленени семиња може да ги искомбинирате со јогурт,да ги додадете во каша или фрапе. Додатоци кои содржат масло од ленено семе им се нудат и на луѓето кои сакаат да консумираат повеќе омега-3 масни киселини.
2) Чиа семиња
Поради високата содржина на АЛА, чиа семките се одличен вегетаријански извор на омега-3 масни киселини. Овие ситни семки може да се додадат во пијалоци, салати, печива или да се користат како средство за згуснување во рецептите со натопување во вода додека не добијат конзистентност на гел.
3) Ореви
Еден од ретките јаткасти плодови со значителна концентрација на АЛА омега-3 масни киселини се оревите. За да добиете крцкаво и богато со хранливи материи зголемување на омега-3 масни киселини, изедете неколку ореви или додајте ги во салати, житарки или печива, пренесува indiatimes.com.
4) Грав
Освен што е корисна мешунка, гравот е значаен вегетаријански извор на омега-3 масни киселини. Содржи мала количина на AЛA (алфа-линоленска киселина), омега-3 масна киселина, но не толку многу како во други извори како што се семето чиа или ленено семе. Гравот обезбедува и голем број други здравствени придобивки – богат е со протеини, влакна, витамини и минерали, а сето тоа го поттикнува здравјето на срцето и мозокот.
5) Семе од коноп
Семето од коноп е богато со омега-3 масни киселини, протеини, влакна и витални витамини и минерали. За здрав и јаткаст вкус, посипете семе од коноп на салати, јогурт, житарки или додајте ги во смути.
6) Зелен лиснат зеленчук
Некои лиснати зелени, како што се бриселското зелје, кељот и спанаќот, содржат АЛА омега-3 масни киселини, иако не толку колку другите намирници. Јадењето зеленило може да го зголеми внесот на омега-3 масни киселини од вашето тело.