Хроничното пиење алкохол, дури и во мали количини, може да биде штетно, покажуваат студиите, но на многумина им е тешко да замислат дружење без неколку пијалоци, без оглед на мамурлакот што се случува следниот ден. И додека сè уште не постои магичен лек за болката, чувството на гадење, тагата и нервозата, експертите тврдат дека некои пијалоци предизвикуваат посилен мамурлак од другите.
Пијалоците со многу шеќер не мора да значи дека водат до посилен мамурлак. Пивото, џинот и вотката предизвикуваат поблаг мамурлак од вискито и ракијата. Целиот алкохол предизвикува дехидрација, а со тоа и секој предизвикува мамурлак, но неговата јачина зависи од нуспроизводите од ферментацијата што се наоѓаат во чашата со пијалок што ја пиеме, како и од разните адитиви. Тие им даваат боја и вкус на пијалоците, но нашиот црн дроб тешко ги разградува. Затоа, доколку веќе пиете алкохол, добро е да знаете дека „најчистите“ пијалоци предизвикуваат најблаг мамурлак.
Во последниве години, научниците сè повеќе ги проучуваат ефектите на мескал, алкохолен пијалок од агава кој е сè попопуларен на светската бар-сцена. Овој силен мексикански пијалок постои подолго од текилата, а е направен од агаве и има специфична зачадена арома.
Еден од видовите мескал е текилата со сино агаве. Но, мескалот и текилата се разликуваат по начинот на кој се произведуваат. Мескал не смее да содржи никакви адитиви – единствена состојка е агавето, поради што експертите го ставаат на самиот врв на најмалку штетните пијалоци. Секако, под услов да се пие умерено и без никакви додатоци.