Губењето вишок килограми е вообичаена аспирација за многумина, без разлика дали се работи за подобрување на вашето здравје или за подобрување на вашиот физички изглед. Сепак, често е полесно да се каже отколку да се направи. Сите знаеме дека создавањето калориски дефицит – трошење помалку калории отколку што согорува вашето тело во текот на денот – е еден од начините да изгубите тежина. Сепак, ова може да биде „меч со две острици“.
Зошто?
За да создадете калориски дефицит, ја ограничувате вашата храна во текот на неделата, консумирате многу нискокалорична храна за која ви е кажано дека е добра за губење на тежината. Но, ваквиот пристап може да доведе до нездраво прејадување за време на викендот – го ограничивте гладот и сега гладот ви „враќа“, а друштвените собири ја отежнуваат ситуацијата уште повеќе.
Го надополнувате секој калориски дефицит со вишок во текот на викендот – доаѓа понеделник и ќе го започнете маѓепсаниот круг одново.
Решението за ова звучи едноставно, но направете ја вашата исхрана во текот на неделата помалку рестриктивна и поурамнотежена. Јадете храна која заситува и задоволува, а не само нискокалорична или додавајте некои други намирници кои обично ги исфрлате, само во поразумни количини.
За да изгубите тежина на здрав и одржлив начин, експертите ве советуваат да:
– Бидете активни 150 минути неделно
– Јадете 80 g свежо, конзервирано или замрзнато овошје или зеленчук
– Заменете ги засладените пијалоци со вода
– Намалете ја храната богата со шеќер и масти