Повеќето од нас имаат различни масла во кујната, од сончогледово и маслиново или кокосово до масло од авокадо… Иако се одлични извори на здрави масти и антиоксиданси, начинот на чување може да биде клучен за зачувување на квалитетот и хранливите својства на маслото.
Па зошто често правиме основни грешки при нивното складирање?
Температурата може да го оштети маслото
Многумина од нас мислат дека најдоброто место за складирање масло е во близина на рерната и ринглата. Сепак, маслото кое е постојано изложено на топлина може брзо да го изгуби својот квалитет. Идеалната температура за складирање на масло не треба да надминува 20°C. Ова правило е особено важно за маслата со помала точка на чадење, како што е маслиновото масло.
Ефектот на светлината врз квалитетот на маслото
Ладно цедените масла, популарни по нивните хранливи својства, се особено чувствителни на светлина. Може да го расипе маслото, што значи губење на вкусот и хранливите својства. Затоа, се препорачува да се чува во темно стаклени или керамички садови. Ако некогаш сте посетиле области специјализирани за производство на масла, можеби сте забележале дека тие ги чуваат во посебни кутии што ги штитат од светлина.
Освен на светлина и топлина, маслото е чувствително и на воздух. Воздухот може да предизвика оксидација, што предизвикува маслото побрзо да согорува. Затоа е клучно маслото да се чува во добро затворени садови. По секоја употреба цврсто затворете го капачето за маслото да не дојде во контакт со воздухот.
Повеќе совети за чување масло во кујната
Исто така, добро е да се земе предвид типот на масло што го користите. Додека некои масла, како што е кокосовото масло, може да се чуваат на собна температура без никакви проблеми, други, како што е лененото масло, подобро се чуваат во фрижидер за да се продолжи рокот на траење.
Правилното складирање на маслата за готвење може да го продолжи нивниот рок на траење. Покрај тоа, ќе ги зачувате хранливите материи. Иако е погодно да ги оставите покрај шпоретот или во проѕирни шишиња, размислете за долгорочно зачувување на квалитетот.