Кожата од лукот е богата со фенилпропаноиди, кои се полни со антиоксиданси. Затоа е одлична за имунитет и има антиканцерогени својства. Многу експерти се согласуваат дека лушпата има повеќе вредни материи од самиот кромид.
Богата е и со специфични флавоноли кои го намалуваат крвниот притисок и спречуваат таложење на артериите. Содржи и многу влакна. Сите овие состојки се одлични за здравјето на срцето, дигестивни проблеми и намалување на холестеролот и некои видови на рак.
Кога користите кора од лук, внимавајте да е органска, во спротивно ќе внесете пестициди во вашата исхрана.
Лушпите се добри, нема да верувате, за супа. Едноставно додадете ги во сите состојки за супата и варете. Извадете ги додека ја процедувате супата. Ако се плашите од премногу силен вкус, додадете само една лажичка од две чешниња, а ако ви се допаѓа силниот вкус на лукот, можете да додадете цел грст.
Можете исто така да ја зготвите супата само со лушпи од лук. Готова е за 10-15 минути откако водата ќе почне да врие. Течноста што ја добивате на овој начин можете да ја искористите за да готвите ориз или да ја додадете во разни сосови, а и веднаш да ја јадете како супа, со додавање на јуфки или кнедли по желба.
Откако ќе ги исчистите лушпите од лукот, не ги фрлајте, ставете ги во кеса и употребете ги. Фрлете ги само оние парчиња што се валкани.