Ако сте љубители на конзервирана туна во масло, веројатно често сте ја истурале вишокот течност од конзервата во одводот или сте ја фрлале во канта за ѓубре. Меѓутоа, наместо да се ослободите од него, можете да го користите преостанатото масло од туна за да пржите кромид. Ова масло можете да го користите и за пржење јајца и други јадења.
Кога ја користите оваа течност како замена за вообичаените масти како путер или маслиново масло, ќе имате повкусен ручек. Како што туната седи во маслото во конзервата, вкусовите на рибата му даваат на маслото солен вкус.
За овој трик нема ограничување како да го исечете кромидот. Можете да го исецкате, да го исечете на коцки или да го оставите на долги ленти – секогаш ќе го добивате тој белег на солен вкус.
Откако ќе го тргнете кромидот од огнот, овој екстра ароматичен кромид може добро да делува во сендвич, како состојка во други рецепти како сосови, или едноставно можете да го јадете како што е – без адитиви.
Работи што треба да ги знаете за пржењето кромид во масло од туна
Конзерва туна не доаѓа со многу масло, обично само неколку лажички. Така, ова е често совршена количина за пржење зеленчук, иако можете да ја разредите со друго масло ако ви треба повеќе. Внимавајте само дека тоа ќе го разреди и вкусот на туната, правејќи го вкусот многу посуптилен.
Друга работа што треба да се забележи е дека не целата туна е спакувана во ист вид масло. Иако главната забелешка за вкус, без оглед на видот, ќе биде солениот вкус на рибата, типот на масло сепак може да влијае на вашето готвење. Некои од најчестите видови масло во кои ќе најдете туна се растително, соја, сончоглед и маслиново масло.
Маслиновото масло може да даде повеќе путерест, тревен вкус, додека соја и растителните масла се понеутрални и овозможуваат вкусот на инфузијата од солена туна да се истакне повеќе.
Други видови конзервирана риба
Не можете само да користите масла од туна – и другите конзервирани риби често доаѓаат спакувани во масло. Како и туната, течностите ќе дадат лут вкус што може да го проникне вашиот кромид.
На пример, конзервираните школки имаат малку сладок, земјен вкус. Кога ќе ги купите спакувани во масло, можете да ги дадете тие вкусни ноти на храната што ја пржите.
Друг избор може да бидат конзервирани инчуни. Овој вид риба има забележлива арома на умами, а маслото во кое се чува може да им даде на кромидот и другата пржена храна земјен, солен полн вкус.
Друг сличен избор може да бидат конзервираните сардини, кои исто така имаат прилично солен, умами вкус.
Можете дури и да си играте со масло од конзервирана скуша. Скушата веќе има силна арома, а маслото е поблага алтернатива доколку сакате нешто понеутрално.
Без разлика дали се држите со масло од туна или се одлучите за нешто друго, ако при рака имате конзервирана риба, размислете двапати пред да ја истурите таа течност во одводот!