Кога користите конзервирана риба за оброк или ужина, најчесто користите само риба – редовно ги фрлате маслото и лименката, едвај чекате да се ослободите од тоа „ужасно“ масло. Но, имаме одлични, вкусни причини зошто треба да престанете да го правите тоа.
Маслото во кое се чувала конзервирана риба, без разлика дали е маслиново, сончогледово или растително масло, е полно со вкус. Често, покрај риба и масло, во конзервата се додаваат парчиња лимон, чили пипер, суви домати и слично, што исто така придонесува за вкусот. Но, самата риба го подобрува вкусот на тоа масло, особено ако се работи за инчуни.
Така, следниот пат кога ќе користите конзервирана риба – сардина, туна, морски плодови, скуша… – користете го маслото во кое стоела рибата. Ова масло може да се користи за сите јадења каде што малку рибен вкус нема да го „одвлече вниманието“ – од динстан зеленчук до прелив за салата. Конзервираното рибино масло само ќе ги однесе овие јадења на ново, повисоко ниво.
Исто така, одлична идеја е да се пржат филети од риба во конзервирано рибино масло или да се направи прелив за салата од капрезе. Ова масло можете да го намачкате на парче леб, да го препечете, а со додавање на домати, друг зеленчук и/или сирење, ќе добиете генијална брускета.
Употребата на конзервирана риба стана тренд последниве години, а со оглед на високата цена и инфлацијата се очекува оваа година таа уште повеќе да се разгори. Но, ние не ги следиме слепо трендовите, туку ги учиме и применуваме оние кои ни изгледаат добри и корисни, а овој дефинитивно е.