Секогаш можете да го оживеете лебот што сте го заборавиле или не сте успеале да го изедете. Ви претставуваме три едноставни и брзи начини како да го вратите во состојбата во која сте го купиле.
Лебот е основна храна која има тенденција да се акумулира, особено ако не го јадеме секој ден. Нема потреба веднаш да го фрлате, освен ако секако не сте забележале мувла.
Ако не сакате да правите кнедли или да ги пржите, а не е доволно сув за да направите трошки, можете да ја вратите влагата на неколку начини.
Во микробранова печка
Греењето во микробранова печка е најбрзиот метод и дава најдобри резултати.
Најпрво навлажнете го лебот така што ќе го завиткате во хартиена крпа која претходно била влажна. Понатаму, ставете го во микробранова печка и загрејте го кратко време, најмалку десет секунди, во зависност од микробрановата.
Во рерна
Ако немате микробранова печка, ова е исто така добар начин, но ќе потрае малку подолго. Прво загрејте ја рерната на 150 до 180°C. После тоа, завиткајте го лебот во алуминиумска фолија. Ако е многу сув, прво малку тапкајте го со влажна крпа.
Внимавајте со количината на вода, да не се претвори во каша, бидејќи е во алуминиумска фолија.
По десет до дваесет минути лебот ќе биде како порано.
Со помош на целер
Освежување на лебот е многу лесно кога е исечен на кришки. Ова треба да се направи претходната вечер, односно да се стави едно до две стебленца целер во кесичката со леб. Наутро само отстранете го целерот, а лебот ќе ја впие влагата од целерот.