Ако го оставите лебот на кујнскиот пулт, во фиока или кутија за леб, а сепак го чувате во пластична кеса – тоа воопшто не е добра идеја. Лебот во кесата ќе се исуши, додека во кутијата постои можност за појава на мувла.
Најдоброто решение, колку и да звучи глупаво, е лебот да се стави во замрзнувач, пишува The Matter of Taste.
Така секогаш ќе имате свежо лебче, а можете да го одмрзнете на два начинa.
1. Ако ви треба веднаш, извадете го замрзнатиот леб, ставете го во алуминиумска фолија и загрејте го во рерна.
2. Ако сакате свеж леб наутро, извадете го пред спиење и ставете го на чиста кујнска крпа да се одмрзне преку ноќ. Наутро ќе има вкус како штотуку да сте го купиле од пекара.