Освежувањето на здивот со грицкање свеж магдонос го практикувале дури и старите Римјани. Можеби ова е една од причините зошто е вообичаено да се стави парче од ова растение на секое јадење во многу ресторани.
Друга причина е украсувањето на јадењето, кое наводно потекнувало од месарниците во античко време кои ставале магдонос околу свежото или печеното месо за да им биде попривлечна храната на клиентите. Подоцна рестораните почнаа да го копираат. Третата причина поради која магдоносот се наоѓа на послужениот сад е да се подобри вкусот на храната, но во овој случај најчесто се сечка и се посипува на садот кој е веќе на чинијата.
Зошто магдоносот е добар за свеж здив?
Магдоносот содржи висока концентрација на хлорофил, кој ги уништува бактериите во устата. Тие почнуваат да се развиваат после јадење, а тоа е директна причина за лош здив. Уште неколку придобивки од ова растение:
– делува како антиоксиданс
– помага кожата да изгледа помлада
– го чисти телото од токсини
– го раствора вишокот маснотии
– ги чисти бубрезите
– има антиинфламаторно дејство
– го зајакнува имунитетот
– полно е со витамин Ц.