Не е заради вкусот, ниту заради декорацијата: Зошто во рестораните на секое јадење ставаат одозгора магдонос?

popara7 февруари, 20241min00
74894_prijatelji-rucak-shutterstock-1201677925_f

Освежувањето на здивот со грицкање свеж магдонос го практикувале дури и старите Римјани. Можеби ова е една од причините зошто е вообичаено да се стави парче од ова растение на секое јадење во многу ресторани.

Друга причина е украсувањето на јадењето, кое наводно потекнувало од месарниците во античко време кои ставале магдонос околу свежото или печеното месо за да им биде попривлечна храната на клиентите. Подоцна рестораните почнаа да го копираат. Третата причина поради која магдоносот се наоѓа на послужениот сад е да се подобри вкусот на храната, но во овој случај најчесто се сечка и се посипува на садот кој е веќе на чинијата.

Зошто магдоносот е добар за свеж здив?

Магдоносот содржи висока концентрација на хлорофил, кој ги уништува бактериите во устата. Тие почнуваат да се развиваат после јадење, а тоа е директна причина за лош здив. Уште неколку придобивки од ова растение:

– делува како антиоксиданс
– помага кожата да изгледа помлада
– го чисти телото од токсини
– го раствора вишокот маснотии
– ги чисти бубрезите
– има антиинфламаторно дејство
– го зајакнува имунитетот
– полно е со витамин Ц.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma