Костенот е многу разновиден, а особено ни се допаѓа кога се пече.
Често купуваме печени костени од улични продавачи кои ги подготвуваат во сите временски услови. Доколку сакате сами да ги испечете, еве лесен начин.
Прво подгответе околу 450 грама костени. Исплакнете ги во вода и исцедете ги. На секоја кора од костен направете засек во форма на Х со остар нож, внимавајќи да не ја пробиете внатрешноста.
Потопете ги костените во ладна вода и оставете ги да отстојат 30 минути за да останат сочни. Додека се киснат загрејте ја рерната на 200 степени. Исцедете ги костените (не треба да ги сушите) и распоредете ги на плех обложен со хартија за печење.
Печете ги околу 20 минути со повремено вртење. Кога ќе се испечат, кората малку ќе се одвои одвнатре. Откако ќе се испечат, истурете ги костените на кујнска крпа и соберете ги краевите на крпата на средина за да направите мала кесичка. Оставете ги така 10 минути да се „отпуштат“. Конечно излупете ги костените и уживајте во овој есенски специјалитет!