За здравјето на срцето, сирењето треба да се избегнува. Сепак, кардиологот вели дека има и здрава опција која е многу вкусна.
„Некои намирници, како што се оние со заситени масти и натриум, може да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни болести“, вели кардиологот д-р Ченг Хан Чен. Тој истакнува дека исхраната базирана на растително потекло со голема количина на влакна и ниски заситени масти е корисна за здравјето на срцето.
Сепак, иако сирењето содржи заситени масти и натриум, кардиологот вели дека тоа може да биде дел од исхраната здрава за срцето, но со оваа состојба: „Сирењето што ќе го изберете не треба да биде богато со заситени масти и натриум и треба да се јаде умерено. ”
Тој, исто така, откри еден вид сирење што е добро за здравјето на срцето: „Моцарелата е добар извор на протеини и калциум, па дури и содржи пробиотици кои можат да имаат корист за здравјето и имунитетот на цревата. Свежата моцарела има помалку заситени масти и натриум од другите сирења“, вели Д-р Чен..
Во 28 g моцарела има повеќе од 6 g протеини, 143 mg калциум, 138 mg натриум и околу 4 g заситени масти. Сепак, декларацијата треба да се прочита. „Моцарелата со премногу натриум треба да се избегнува бидејќи може да го зголеми крвниот притисок, меѓу другото“, заклучува кардиологот.