Белките се неверојатен вегетаријански извор на протеини, а жолчките се преполни со витамини и минерали, вклучувајќи витамин А, Б12, селен, холин и лутеин, вели диететичарот Линдзи Венглер.
Но, за да го извлечете најдоброто од јајцата, треба да внимавате како ги подготвувате. Иако не постои погрешен начин за подготовка на јајца, некои методи не се толку здрави како другите.
Многу диететичари и нутриционисти велат дека најнездрав начин за подготовка на јајца е да се пржат на многу масло и на силен оган.
Со ова се согласува и хрватската нутриционистка Сандра Мариќ Булат, но предупредува:
„Суровите јајца се најопасни, сировите белки потешко се варат поради присуството на авидин. Покрај тоа, постои голема можност за труење со салмонела. Најдобар избор на подготовка се пржените или варените јајца. Со печењето внесуваме голема количина на непотребни масти, но при подготовката доволно е со четка да се премачка тавата со масло за да се добие нискокалоричен оброк. Со малку маснотии, поголема е искористеноста на витамините А, Д и Е од јајцата. Дефинитивно треба да избегнуваме да подготвуваме печени јајца со сланина, при што внесуваме вишок маснотии и сол“, изјави таа за 24сата.
„Ако пржите јајца на путер, можеби негирате некои од здравствените придобивки од јајцата. Јајцата се природно богати со протеини и малку заситени масти, но штом додадете путер во смесата, заситените масти во вашето јадење се зголемуваат. Ова е нешто што не го сакаме бидејќи прекумерните заситени масти во исхраната се тесно поврзани со срцевите заболувања“, вели диететичарката Кетрин Басбаум.
„Упатствата за исхрана за Американците 2020-2025 сугерираат намалување на внесот на заситени масти на помалку од 10% од вкупните калории дневно. Употребата на заситени масти во подготовката на јајцата додава значителни калории во садот, како и нездрави масти, кои се поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања“, додава диететичарката Тара Томаино.
Томаино забележува дека не е само путерот на кој треба да внимавате, кокосовото масло и маснотиите од сланина се исто така лоши, како и јајцата готвени во тепсија или киш кои содржат големи количини на заситени масти во форма на сирење. Употребата на овие состојки може да го намали високиот нутритивен профил на јајцата. Единственото нешто понездраво од пржењето јајца е нивното пржење на силен оган.
„Готвењето на високи температури ги оксидира маслата, што може да предизвика воспаление во телото. Затоа, масла кои чадат само на повисоки температури, како што е маслото од авокадо, треба да се користат за да се спречи оксидација“, вели диететичарот Ребека Вашута.
Кој е најдобриот начин за подготовка на јајца?
„Подготовката на јајца со минимална маснотија или користењето незаситени масти како маслиново масло или масло од авокадо се поздрави алтернативи. Тврдо варените или кајганата се начин за подготовка на јајца без потреба од дополнителни маснотии“, вели Томаино.
Покрај тоа како ги готвите, важно е и со што ги јадете јајцата.
Послужете ги јајцата со дарежлива порција зеленчук за дополнителни хранливи материи и влакна. Темно лиснатите зелени како кељ, спанаќ и рукола се одлични додатоци на јајцата, како и зеленчукот како аспарагус, брокула, пиперки и кромид.