Појадок, често познат како најважен оброк во денот, одредува како ќе се чувствуваме во текот на денот. Сепак, иако постојат многу здрави опции за избор, одредени избори за појадок може негативно да влијаат на нашето здравје на цревата, што доведува до надуеност и дигестивни проблеми.
Диететичарот Џеси Федер и нутриционистката Лиза Ричардс издвоија три такви појадок.
- Сланина
Сланината е популарна опција за појадок. За жал, тој одличен вкус може да има цена ако го јадеме редовно.
„Сланината е богата со воспалителни заситени масти и натриум. Заситените масти може да предизвикаат воспаление низ телото и цревата, што доведува до надуеност и дигестивни проблеми“, вели Федер за SheFinds.
Наместо обична сланина, тој препорачува мисиркина сланина со намален натриум.
„Оваа замена ви овозможува да го намалите внесот на заситени масти и натриум, промовирајќи подобро здравје на цревата“, предложи тој.
- Колбаси
Слично на сланината, Федер истакнува дека колбасите се полни со воспалителни заситени масти и натриум.
„Овие компоненти можат да предизвикаат воспаление во телото и цревата и да ја влошат надуеноста и дигестивните проблеми“, додава тој.
За поздрава алтернатива, таа предлага: „Одлучете се за мисиркино колбасче со намален натриум.”
- Слатки снегулки
Според Ричардс, зашеќерените зрна можат да влијаат на нашето варење од неколку причини.
,,Прво, тие често се многу преработени и со малку влакна, што може да доведе до запек и други дигестивни проблеми“, предупредува нутриционистот.
Потоа, тука е проблемот со екстремно високата содржина на шеќер, што може да го наруши балансот на бактериите во цревата, што доведува до воспаление и други дигестивни проблеми, заедно со други здравствени проблеми, според експертот.
,,Дополнително, консумирањето високо ниво на шеќер е поврзано со зголемен ризик од дебелина, што е исто така поврзано со лошо здравје на цревата“, заклучува Ричардс.