Традиционален млечен производ кој моментално не е толку популарен како кефирот или грчкиот јогурт. Сепак, тоа е еден вид млечен производ кој обезбедува и вредни состојки. Киселото млеко се добива од непастеризирано млеко со процесот на млечна ферментација. Има кисел вкус, а таква карактеристика има благодарение на состојките добиени со ферментација, а кои вклучуваат млечна киселина, оцетна киселина, етил алкохол и јаглерод диоксид.
Вклучувањето на киселото млеко во вашата исхрана ви овозможува да го надополните вашето мени со производи кои содржат магнезиум, калиум и калциум, како и витамини Б, витамин А, витамин Д и витамин К. Киселото млеко не е висококалоричен производ – 100 g содржи просек од 50 kcal. Покрај тоа, производот има низок гликемиски индекс.
Киселото млеко е производ кој благотворно делува на цревата. Ова главно се должи на фактот дека киселото млеко е природен пробиотик. Пробиотските бактерии на млечна киселина кои се наоѓаат во него се важни за цревната микрофлора, која ги поддржува цревата, процесите на варење и регенерација на гастроинтестиналниот епител. Јадењето кисело млеко, исто така, помага да се зајакне вашиот имунолошки систем.
Експертите велат дека киселото млеко работи како правосмукалка во цревата. Пиењето кисело млеко го подобрува лачењето на дигестивните сокови и го намалува ризикот од запек. Исто така, може да го подобри процесот на согорување на мастите и да биде корисно за луѓето кои се на диета за слабеење.
Кога е подобро да не се јаде кисело млеко?
Нема посебни контраиндикации за пиење кисело млеко, но не се препорачува да се дава на деца помали од 10 месеци. Може да го земаат и лицата со нетолеранција на лактоза, бидејќи ферментираните млечни производи не го содржат овој шеќер. Сепак, важно е да знаете дека е препорачливо да се консумира умерено, бидејќи премногу може да доведе до варење, особено ако не сте навикнати да пиете кисело млеко.