Секој нутриционист ќе ви препорача чиа семе.
Освен јаткастите плодови, семките од чиа одамна се познати како потценета „суперхрана“. Но, сè поголем број нутриционисти препорачуваат да го вклучите чиа семето во вашата исхрана поради нивните повеќекратни здравствени придобивки.
Освен што се богати со калциум, железо и омега 3 масни киселини, тие се идеални и за здравјето и изгледот на нашата кожа, помагајќи и да се обнови, пренесува Zadovolna.rs.
Синоним за сила
Чиа семето (Salvia hispanica) потекнува од предколумбиското општество, а нивната првична употреба била позната уште од Ацтеките. Самиот збор чиа на јазикот на Маите значи сила.
Марија Хозе Криспин, медицински нутриционист во клиниката Менорка, го истакнува богатството на чиа семето со полинезаситени масни киселини – како што се омега-3 масните киселини, особено линолеинската киселина, која помага за подобрување на кардиоваскуларното здравје и го намалува ризикот од срцев удар и мозочен удар.
Чиа семето е богато и со фитостероли – природни супстанци кои помагаат во борбата против зголемениот холестерол, објаснува нутриционистот.
„Фитостеролот присутен во чиа семето е бета ситостерол и, генерално, тие исто така помагаат дополнително да се намали кардиоваскуларниот ризик“, вели таа.
Овие компоненти го прават чиа семето функционална храна. Што значи дека освен што обезбедуваат хранливи материи, имаат и научно докажани придобивки.
Други здравствени придобивки
Чиа семето е исто така богато со влакна, кои „помагаат да се намали холестеролот во исхраната и да се намали шеќерот во крвта“, вели д-р Криспин. Тој понатаму објаснува дека чиа семето е богато со антиоксиданси кои го спречуваат формирањето на слободните радикали во нашето тело и помагаат во намалување на воспалението, но и го одложуваат стареењето и ризикот од рак.
Треба да се напомене и дека чиа семето содржи минерали како што е калциумот и може да биде алтернативен извор на калциум за луѓето кои не консумираат млечни производи, вели медицински нутриционист.
Придобивките од чиа семето за кожата
Многу намирници го надминуваат само обезбедувањето придобивки за нашата исхрана и општата благосостојба. Нашата кожа може да има корист и од јадење одредена храна.
„Антивоспалителниот ефект на високата содржина на омега-3 во чиа семето се рефлектира на кожата, што го намалува лупењето, дерматитисот или чешањето. Истото се случува и со антиинфламаторните ефекти кои ги произведуваат антиоксидансите“, објаснува нутриционистот.