Подготвувањето тестенини на почетокот изгледа како прилично едноставна задача, додека не почнете да преиспитувате сè, од времето на готвење до количината на вода што треба да ја додадете во тенџерето.
Ако вашето тенџере постојано врие, очигледно е дека сте додале премногу вода, но премалку може да резултира и со недоволно варени тестенини кои не се варат рамномерно, според Food Republic.
Готвачот Џаспер Ј. Мирабиле Џуниор го сподели свое правило за одредување на количината на вода што навистина ви е потребна.
„Добро правило е да користите најмалку 4 до 6 литри вода за да готвите половина килограм тестенини“, вели тој. Оние кои готват за едно или две лица може да го преполоват овој сооднос (или помалку). Во тенџерето секогаш треба да има доволно вода за целосно да ги покрие тестенините додека се варат, со одредба под капакот да се остави простор за да не се излее водата.
Откако ќе додадете вода, не заборавајте да додадете сол. Многу професионални готвачи и самопрогласени гурмани веруваат дека правилно солената вода од тестенини треба да биде солена како морето.
Ако ова звучи претерано, Мирабиел забележува: „Дарежливо додајте сол во водата, најмалку две супени лажици на три литри вода“.
Иако додавањето сол нема да го забрза вриењето на водата, тоа ќе им помогне на вашите тестенини да го постигнат својот оптимален профил на вкус. Ова е особено корисно кога сакате да готвите совршени сушени тестенини, бидејќи може да имаат малку благ вкус ако водата за готвење не е соодветно зачинета.
Откако вашите тестенини се ал денте, не заборавајте да додадете малку солена вода од тестенините во вашиот сос. Ова ќе помогне да се згусне и врзе сосот, благодарение на скробот ослободен од тестенините. Неколку лажички ќе ви помогнат, затоа не претерувајте или ризикувате премногу течен сос.
Најдобро време да додадете малку од водата за тестенините во сосот е веднаш откако ќе се сварат тестенините, пред да ја исцедите остатокот од водата. Ако заборавите да додадете неколку лажички вода, кашата од пченкарен скроб е одлична алтернатива која на вашето јадење ќе му даде сличен ефект на врзување.