Компирот е храна која ја консумираме речиси секојдневно, го подготвуваме на различни начини, го готвиме, печеме, динстаме, пржиме, но не се здрави сите овие начини на подготовка.
Според нутриционистката Џули Аптон, најздравиот начин да се јаде компир е да се остави лушпата и да се пече во рерна.
„Најздрав начин да се јаде компир е кога се пече со кора. Печен компир не додава дополнителни калории како оној што е пржен во масло“, објаснува Аптон за Eat This.
Оставањето на кожата на компирот остава дополнителни хранливи материи бидејќи половина од вкупните влакна во компирот доаѓаат од кожата.
„Компирите ми се еден од омилените зеленчуци. Овој зеленчук е полн со калиум, влакна и витамин Ц. Сепак, при печењето, клучно е да внимавате на филовите и прекривките со висока содржина на масти и калории, како што се путер, павлака и парчиња сланина. Наместо тоа, прелијте ги со грав, салса, чили, зеленчук или малку рендан пармезан“, советува Аптон.