Високиот крвен притисок не е нешто што сакате да го игнорирате. Ако не се контролира, високиот крвен притисок (хипертензија) може да доведе до низа сериозни медицински проблеми, од стврднување на артериите до оштетување на мозокот.
Ова е една од причините зошто треба внимателно да ја изберете храната што ја јадете.
И ако сте љубител на сирење, може да претпоставите дека треба да се откажете од една од вашите омилени јадења. За среќа, тоа не е така: само треба да изберете сирење што го намалува крвниот притисок, како моцарела.
Зошто моцарелата е паметен избор ако се борите со хипертензија? Јана Грин Ханд, основач на Helping Hand Nutrition, го има одговорот: Затоа што има малку сол и е преполна со хранливи материи.
Како што објаснува таа за Health Digest, моцарелата има помалку од половина натриум од фета сирењето и пармезанот и има помала содржина на натриум од повеќето други сирења. Премногу натриум во исхраната може да доведе до висок крвен притисок, задржување на водата, срцеви заболувања и болести на бубрезите. Таа додава дека „моцарелата е богата со калиум, кој помага да се балансираат нивоата на натриум во телото и да се релаксираат ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, Ханд споменува дека сирењето моцарела носи респектабилна количина на протеини и калциум во секое јадење.
Каде стои моцарелата што се однесува до натриум? Министерството за земјоделство на САД укажува дека 100 грама моцарела направена од полномасно млеко содржи 486 милиграми натриум. За споредба, USDA наведува дека истата големина на порција фета сирење обезбедува 1.140 милиграми натриум. Со оглед на тоа што американската Администрација за храна и лекови препорачува повеќето возрасни лица да го ограничат внесот на натриум на 2.300 милиграми дневно, моцарелата е очигледно подобра опција.