Ова се придобивките што би можеле да ги добиете ако почнете да јадете пченка

popara29 јули, 20241min00
Screenshot_2

Сезона на пченката, храна која се смета и за жито и за зеленчук. Слатката пченка, свежа, замрзната или конзервирана, се класифицира како зеленчук. Сушената и зрела пченка се користи за производство на пченкарни производи како пченкарно брашно и се смета за цело зрно.

 

 

 

Според Меѓународната асоцијација за свежо производство, слатката пченка е четиринаесеттиот најпопуларен зеленчук. Деновиве насекаде можеме да видиме пченка на кочан, варена или печена.

 

Бидејќи содржи скроб и има сладок вкус, пченката има лоша репутација. Дали е заслужено? Нутриционистите и диететичарите велат дека пченката има многу здравствени придобивки. Освен што го одржува видот здрав, ја зголемува енергијата и помага во управувањето со шеќерот во крвта. Дознајте ги сите придобивки од консумирањето пченка подолу.

 

Ја зголемува енергијата

Едно уво има 122 калории и 29 грама јаглехидрати. Треба да се стремиме кон дневен внес од 225 до 325 грама јаглени хидрати бидејќи тие се важно гориво за мозокот и телото. Задоволувањето на вкупните потреби за јаглени хидрати е од суштинско значење за да се обезбеди на вашето тело енергијата што му е потребна за да функционира. Потребни ни се доволно јаглехидрати дневно за сè – размислување, одење, трчање, па дури и дишење. Пченката е хранлив и вкусен начин за снабдување на вашето тело со есенцијални јаглехидрати.

 

Го подобрува здравјето на цревата

Кочан од пченка содржи и 3,5 грама диетални влакна, кои се неопходни за непречено функционирање на дигестивниот тракт и спречување на запек. Пченката содржи и нерастворливи и растворливи влакна кои придонесуваат за целокупното здравје на дигестивниот систем преку поддршка на здрави цревни бактерии.

 

Помага во регулирањето на шеќерот во крвта

Пченката е природно слатка и содржи природни шеќери. Поточно, во просечно класје има пет грама шеќер. Содржината на влакна помага да се забави апсорпцијата на шеќер во телото, спречувајќи значително зголемување на шеќерот во крвта. Пченката на кочан содржи и четири грама протеини, кои заедно со влакната дополнително ја поддржуваат здравата контрола на шеќерот во крвта и спречуваат скокови на шеќерот во крвта.

 

Го поддржува здравјето на очите

Пченката содржи два есенцијални каротеноиди: лутеин и зеаксантин. Истражувањата сугерираат дека овие каротеноиди играат улога во заштитата од макуларна дегенерација поврзана со возраста, водечка причина за губење на видот, а исто така може да го забават развојот на катаракта, која предизвикува заматување на очите.

 

Го подобрува расположението

Истражувањата открија врска помеѓу поголем внес на овошје и зеленчук и подобрување на расположението. Истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат многу овошје и зеленчук имаат повисоки нивоа на само-ефикасност и оптимизам, а исто така пријавуваат помалку симптоми на депресија. Затоа, вклучувањето на пченка на кочан во исхраната може да придонесе за подобро расположение.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma