Ова се 4-те најлоши намирници за здравјето на вашиот мозок!

popara13 октомври, 20241min00
Screenshot_6

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на ризикот од проблеми со здравјето на мозокот, од кои некои се целосно во ваша контрола.

 

 

 

Одредени фактори можат да ви помогнат да го одржите вашиот мозок во врвна форма, како што се избегнување пушење, физичка активност и одржување здрава тежина.

 

„Да се ​​има оптимално здравје на мозокот значи минимизирање на воспалението и изложеноста на токсини, да се биде метаболички флексибилен, да се има потпорна енергија – проток на крв, оксигенација, митохондријална функција и хранливи материи – и да се има доволна невротрофична поддршка“, вели Дејл Бредесен, истражувач за неврологија и експерт за невродегенеративни болести.

 

Кога станува збор за изборот на храна, добро е познато дека следењето на шеми на исхрана богати со антиоксиданси како медитеранската исхрана и фокусирањето на хранливи материи како омега-3 масните киселини и витамините Б може да помогне во поддршката на природното здравје на вашиот мозок.

 

Високиот дневен внес на овошје и зеленчук може да резултира со подобри когнитивни перформанси во споредба со оние што имаат мали количини на овошје и зеленчук во нивната исхрана.

 

Значи, исхраната богата со хранливи материи полна со антиоксиданси, здрави масти и микронутриенти може да ви помогне да го одржите вашиот мозок здрав. Меѓутоа, од друга страна, постојат одредени намирници што можат да делуваат против целите за вашето здравје на мозокот, особено ако често ги вклучувате во вашата исхрана.

 

Пржено пилешко

 

Сè што е длабоко пржено има добар вкус, а тоа крцкање што го добивате кога гризете пржена храна е нешто што е тешко да се замени. Сепак, јадењето пржена храна како што е прженото пилешко често не му прави на вашиот мозок никаква услуга. Резултатите од мета-анализата објавена во American Journal of Clinical Nutrition покажаа поврзаност помеѓу повеќе пржена храна и зголемен ризик од когнитивни здравствени проблеми.

 

Гумени бонбони

 

Сите ние сакаме слатко задоволство од време на време. Сепак, бонбоните како гумените мечиња се речиси без никакви хранливи материи, бидејќи во суштина се направени од чист шеќер. Додека шеќерот во форма на гликоза е потребен како извор на енергија, преголемата потрошувачка на шеќер е поврзана со оштетување на меморијата и зголемен ризик од деменција. Затоа е подобро да ги оставите гумените бонбони за повремено уживање и да се придржувате до слатките грицки богати со хранливи материи за често грицкање, како овошјето.

 

Брза храна

 

Понекогаш опасноста не е храната што ја јадете, туку она во што е спакувана вашата храна. Познато е дека обвивките за брза храна содржат пер- и полифлуороалкилни супстанции (PFAS) или хемикалии кои се поврзани со многу негативни здравствени ефекти, вклучително и негативни ефекти врз нашето когнитивно здравје.

 

Крофни

 

Крофните даваат троен удар кога станува збор за храна која не го поддржува здравјето на нашиот мозок. Овие слатки обично се прават со додаден шеќер, кој, кога се консумира прекумерно, се чини дека е поврзан со пониска когнитивна функција.

 

Крофните се исто така пржени и се сметаат за ултра-обработена храна, што укажува на тоа колку нивното често јадење може да биде штетно за здравјето на вашиот мозок.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag