Брашното најчесто може да се најде во три основни типа, означени со бројки кои го покажуваат степенот на неговата обработка.
Иако обично го чуваме во шпајз, белото пченично брашно по купувањето треба да се чува во замрзнувач 48 часа за да се уништат сите можни јајца од штетници во него. После тоа, брашното треба да се чува во чиста, сува и херметички затворена кутија на темно и ладно место.
Ако оставите ваква кутија во фрижидер, ќе и го продолжите рокот на траење до две години. Доколку планирате да го искористите брашното во рок од една година од отворањето на пакувањето, можете да го чувате во оставата.
Брашно тип 400 остро
Наменското пченично брашно од типот Т-400 се смета за најквалитетно бело брашно бидејќи се произведува од самото јадро на зрното. Се препорачува за подготовка на тесто за бисквити, колачи и пити, односно за се што вклучува прашок за пециво.
Брашно тип 550 мазно
Брашното тип 550 се користи за подготовка на бел леб и разни видови фини млечни колачи, колачи, домашни тестенини и тестенини. Брашното Т-550 е богато со скроб и протеини. Пченичното брашно е одличен извор на јаглехидрати, најкорисен извор на достапна енергија во нашето тело.
Брашно тип 850
Брашното тип 850, полубело, содржи повеќе витамини, минерали, протеини и целулозни влакна од белото брашно, па затоа е повредно од хранливост, а се користи за приготвување леб и пецива, па се нарекува и лебно брашно.