Овие намирници може да станат токсични ако ги чувате во фрижидер

popara17 февруари, 20241min00
1708165847-pexels-max-rahubovskiy-65083571-750x501

Ви пренесуваме одредени намирници кои можат да предизвикаат труење доколку ги чувате во фрижидер.

1. Свеж ѓумбир

Свежиот ѓумбир нема место во фрижидерот. Тоа е затоа што на него многу брзо почнува да расте мувла. Формирањето мувла на свеж ѓумбир е поттикнато од ниската температура и влажноста, што потоа може да го направи многу токсичен.

2. Варен ориз

Доколку е во вашиот фрижидер, се препорачува да го изедете во рок од 24 часа. Освен тоа, се вели дека варениот ориз има потенцијал да развие бактерија наречена b.cereus, која е поврзана со труење со храна.

3. Црвен кромид

Црвениот кромид е сличен на лукот и не треба да се остава во фрижидер. Не само што не се препорачува да оставите половина од црвениот кромид, туку не треба да го оставате ниту целиот кромид бидејќи привлекува бактерии од околината. Истражувањата покажаа дека многу Американци ги чистат своите фрижидери еднаш или двапати годишно, што ги прави нивните фрижидери место за размножување на бактерии.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma