Овие пет намирници поттикнуваат подобро варење

popara21 јули, 20241min00
Screenshot_9

Откријте ги тајните на ферментираната храна.

 

 

 

Суперхрана за совршена кожа, слабеење и спречување на косопаст.

 

Ферментацијата е бавен процес на разградување на одделни компоненти, најчесто јаглехидрати под влијание на карактеристична микрофлора. Овој процес иницира бројни хемиски промени, од кои најзначајна е продолжувањето на рокот на траење на финалниот производ, како и зголемување на бројот на корисни бактерии во храната.

 

Можеби „бактерии“ и „храна“ не се два збора што би сакале да ги слушнете во иста реченица, но овој тип на бактерии е прилично важен за целокупното здравје. Познати и како природни пробиотици, добрите бактерии живеат во дигестивниот тракт и влијаат на речиси сè – од здравјето на дигестивниот систем до имунолошките функции на телото.

 

Овие пет ферментирани намирници го подобруваат варењето и го зајакнуваат имунолошкиот систем, но тоа не е сè.

 

  1. Јогурт – најдобар избор за менталното здравје

 

Истражувањата покажаа дека одредени видови бактерии во јогуртот можат да го подобрат расположението и да ги ублажат симптомите на анксиозност. Природниот јогурт како и кефирот ги содржат овие корисни бактерии и можат позитивно да влијаат на менталното здравје. Затоа, вклучувањето на ферментирана храна во исхраната може да има бројни здравствени придобивки, вклучително и подобрување на менталното здравје.

 

  1. Кисела зелка – најдобар избор за варење

 

Ферментираната сечкана кисела зелка е исто така богата со пробиотици и витамини А и Ц и може да го подобри варењето. Клиничките испитувања покажаа дека може да ги подобри симптомите на синдром на нервозно дебело црево (IBS), па дури и има улога во превенција и третман на ракот на дојка. Ова ферментирано јадење може лесно да се направи дома од само три состојки – зелка, вода и сол, а може да се најде во супермаркетите или продавниците за здрава храна.

 

  1. Кефир – најдобар избор за кожата

 

Кефирот, ферментираното млеко со зрна кефир, исто така има бројни здравствени придобивки. Истражувањата покажаа дека консумирањето кефир може да го подобри здравјето на кожата и да ја зајакне кожната бариера. Исто така, високото ниво на калциум во кефирот може да придонесе за здрави коски, намалувајќи го ризикот од остеопороза.

 

  1. Јапонските нато и темпех – најдобар избор за коските

 

Нато е традиционално јапонско јадење направено од ферментирана леќа, тоа е богато со влакна, калциум, витамин К, железо и калиум, што го прави корисно за здравјето на коските. Слично на тоа, и темпе-то се прави од ферментирана леќа, исто така е богато со влакна и може да го подобри здравјето на цревата и нивото на холестерол.

 

  1. Кимчи – најдобар избор за слабеење и спречување на косопаст

 

Кимчи е едно од најпопуларните јадења во корејската кујна, се јаде како прилог и се состои од солени и ферментирани зеленчуци со зачини. Ова јадење е богато со влакна, витамини А и Ц и корисни бактерии кои се добри за цревната флора. Една студија од 2019 година покажа дека мажите кои консумираат кимчи двапати на ден имале зголемен број на влакна на скалпот по само еден месец. За жал, јапонските и корејските јадења не се толку популарни како традиционалните кујни од регионот, но може да се најдат во рестораните кои служат ваков вид на храна.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma