Докторката откри кои три млечни производи се најштетни по здравјето.
Многу лекари се согласуваат дека редовната употреба на ферментирани млечни производи, кои содржат бактерии корисни за цревната микрофлора, е основа на здрав начин на живот и правилна исхрана. Сепак, не сите од нив имаат корисен ефект врз човечкото тело.
Диететичарката Дарија Русакова состави листа на ферментирани млечни производи кои се опасни по здравјето.
1. Јогурти со адитиви
Јогуртите со различни адитиви не се природно „млеко“, бидејќи содржат многу повеќе јаглехидрати од кој било друг ферментиран млечен производ. Поради неприродните адитиви и големото количество шеќер, кое ја нарушува апсорпцијата на калциумот, тие повеќе припаѓаат на слатките отколку на млечните производи.
2. Млечни производи без маснотии
Иако повеќето ги земаат затоа што мислат дека се нискокалорични и здрави, млечните производи со малку маснотии се всушност сè друго освен. Факт е дека во составот на ваквите јогурти се додава скроб за да се постигне потребната конзистентност, која е подеднакво калорична како и јаглехидратите. Проблемот е што „млекото“ без маснотии не го заситува организмот, туку, напротив, го поттикнува апетитот со зголемување на нивото на шеќер во крвта.
3. Павлака
Павлаката со содржина на маснотии од 25-30% е една од најтешките намирници за варење, ја попречува работата на панкреасот и црниот дроб. Сепак, тоа не значи дека треба целосно да се откажете од овие намирници. За да се избегнат дигестивни проблеми и ризик од развој на гастроинтестинални заболувања, доволно е да се земе само онаа со помала содржина на маснотии, 10-15%.