Овошје кое го намалува ризикот од деменција: Помнењето ќе се подобри со само половина шолја дневно

popara30 септември, 20241min00
101745_pamcenje-misli-problem-shutterstock-1628378209_f

Деменцијата и Алцхајмеровата болест се сè почести кај постарата популација, а се работи за нарушување на меморијата, но и за други интелектуални способности. Експерт открил дека конзумирањето на едно овошје може да помогне да се намали ризикот од деменција.

Сини бобинки за здрав мозок

Според д-р Емер МекСвини, јадењето повеќе боровинки може да ја подобри меморијата. Се смета дека половина шолја дневно помага за здравјето на мозокот. „Боровинките се богати со антиоксиданси, особено со антоцијани, кои помагаат во намалувањето на оксидативниот стрес и воспалението. Тоа се два фактори поврзани со когнитивното опаѓање“, објасни докторот за The Sun. Редовното внесување на боровинки во исхраната влијае на подобрената функција на мозокот, задржувањето на меморијата и ризикот од болести поврзани со возраста како што е деменција.

Студијата ја потврди важноста на боровинките

Ова не е првпат боровинките да се поврзат со помал ризик од деменција, а студијата на Универзитетот во Синсинати открила дека јадењето бобинки во педесеттите години помага за задржување на меморијата. Научниците испитувале 33 луѓе во педесет и пол години јаделе боровинки, а после тоа имале значително подобрување во мемориските вештини.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma