Некогаш користен главно како кисела состојка во преливи или маринади или како природно средство за чистење домаќинство, јаболковиот оцет сега е популарен во светот со неговите придобивки за здравјето.
Иако јаболковиот оцет не содржи многу микронутриенти, едно од главните активни соединенија е оцетната киселина, која придонесува за многу од нејзините здравствени придобивки.
Јаболковиот оцет содржи и природни пробиотици кои можат да го подобрат здравјето на вашата цревна микробиота, како и антиоксиданси.
Придобивките од јаболков оцет:
Го балансира нивото на шеќер во крвта
Некои податоци сугерираат дека консумирањето на јаболков оцет може да има позитивен ефект врз нивото на шеќер во крвта, особено кај луѓето кои веќе имаат повисоко ниво на шеќер во крвта.
Поддржува здрави нивоа на холестерол
Според резултатите од податоците објавени во списанието BMC Complementary Medicine and Therapies, консумацијата на јаболков оцет значително ја намалила вкупната количина на холестерол и го зголемила HDL, т.н. „добриот“ холестерол кај одредени популации.
Една неодамнешна студија објавена во Британскиот медицински журнал, исто така, покажа дека дневната доза на јаболков оцет може да го намали холестеролот, како и телесната тежина, процентот на телесните масти и обемот на половината кај адолесцентите и младите возрасни лица.
Се разбира, овој природен лек треба да се користи заедно со исхрана здрава за срцето, доколку вашата цел е да имате здрави нивоа на холестерол.
Помага при слабеење
Земањето јаболков оцет секој ден нема да гарантира моментално губење на тежината, особено ако не вежбате или не следите здрава исхрана.
Меѓутоа, ако здравата исхрана и редовното вежбање се дел од вашиот животен стил, додавањето малку јаболков оцет може да ви помогне да ги постигнете целите за слабеење.
Помага да се намали апетитот
Според некои истражувања, вклучувањето на јаболков оцет во вашата дневна рутина може да ви помогне да се чувствувате посити.
Може да ги ублажи металоидите
Иако звучи нереално оцетот да помогне при горушица, тој може да биде поддршка.
Верувале или не, некои луѓе доживуваат горушица бидејќи произведуваат премалку желудочна киселина. Така, внесувањето киселина во таква средина може да донесе олеснување, пишува Eat This, Not That.