Потребно е:
2 лимони
4 лажици бел рум
100 гр шеќер во прав
250 гр бисквити
250 гр маскарпоне
5 лажици крем од лимон
2 поголеми јајца
150 мл слатка павлака
Подготовка:
Изрендајте ја кората од лимон и исцедете го сокот. Потоа се меша со рум и 50 гр шеќер. Ставете на страна. Квадратниот калап обложете го со хартија за печење. Изматете ги белките во снег. Измешајте ја и слатката павлака. Маскарпоне, преостанатиот шеќер, кремот од лимон, две жолчки и кора од лимон изматете ги со миксер. Во смесата со маскарпоне прво измешајте го шлагот, а потоа и белката. Послужете со дрвена лажица или шпатула. Потопете ги колачињата во подготвената смеса од рум, сок од лимон и шеќер. Ставете порција на дното од садот и прелијте со половина од приготвениот крем. Продолжете со слој натопени бисквити и завршете со крем. Измазнете го кремот со нож, покријте го со фолија и оставете го во фрижидер најмалку четири часа. Пријатно!