Палачинките не се тешки за подготовка, потребни ви се само неколку состојки и малку време, но многу луѓе не успеваат. Или биди гаден, или жилав или дебел. За да бидат тенки и меки палачинките, најважно е како ја правите смесата.
Колку јајца да се стават?
Една од најважните состојки на палачинките се јајцата. Треба да внимавате колку парчиња влегуваат во количината на смесата што сакате да ја направите. Почетниците во готвењето мислат дека палачинките ќе бидат поубави ако стават повеќе јајца. Сепак, тие ќе бидат цврсти кога ќе се испечат. Еве го точниот број на јајца. На секои 500 мл млеко ставете 2 јајца, тоа е идеалната количина. На овој начин ќе ја направите совршената смеса за палачинки.
Колку брашно оди?
Доколку сакате меки и тенки палачинки, мора да внимавате на количината на брашно што ќе ја додадете во смесата. На пример, ако ставите 2 јајца и 500 мл млеко, тогаш додадете 300 грама брашно. Брашното задолжително просејте го бидејќи така палачинките ќе бидат воздушни и меки.
Додадете сода бикарбона
Користете сода бикарбона, која ќе помогне печените палачинки да бидат меки. Но, не претерувајте, половина лажичка ќе биде доволна. Доколку користите сода бикарбона во рецепт за палачинки, задолжително просејте ја заедно со брашното пред да ги додадете останатите состојки.